De geschiedenis van bakkerijen, brood en banket

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van bakkerijen, brood en banket.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 12
: De Bakkerijwiki
De Bakkerijwiki is een onderdeel van het project 'Digitale rondgang door de bakkerij', dat door het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem is uitgevoerd. In de Bakkerijwiki en het daarmee verbonden Calendarium leggen wij uit wat er allemaal bij brood en banket komt kijken, nu, maar vooral vroeger. U kunt er zowel recepten vinden, als folklore en geschiedenis. Voor de overzichtelijkheid zijn de onderwerpen over drie kringlopen verdeeld: de kringloop van het graan, de kringloop van het jaar en de kringloop van het leven.
Website
: Duivekater of Duivelskater
Een duivekater is een speciaal soort brood dat in delen van Noord-Holland werd gegeten rond Kerst, Pasen en Pinksteren. Waar komt die rare naam vandaan? Op deze site staat nog veel meer historische informatie over brood en andere midwinter-recepten.
Website | de provincie Noord-Holland
: Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij
In het museum kunt u zien en ruiken hoe de bakkers vroeger hun waren maakten en aan de man brachten. Het oude bakkersvak wordt gedemonstreerd en er wordt regelmatig met marsepein en chocola gewerkt.
Museum | Medemblik
: Bakkerijmuseum de Meelzolder (Bolletje-museum)
In het bakkerijmuseum van Bolletje is te zien hoe vroeger in de bakkerij werd gewerkt in oma's tijd. U ziet hoe de bakkers van toen met ontbloot bovenlijf de houtoven opstookten of er met lange staven de broden uithaalden. De deegkuipen waarmee ze werkten, de zeven, kommen, messen en rolstaven. De vormen die ze gebruikten om brood, beschuit, roggebrood, koekjes en taarten te bakken.
Museum | Almelo
: Bakkerijmuseum Het warme land
Het warme land heeft twee hoofdthema's: brood en banket. Alles over het maken van brood en banket en wat daar zoal voor nodig is, is hier te zien. Ook wordt uitgelegd hoe het broodbakken door de eeuwen heen ging en hoe dat in andere culturen gebeurde.
Museum | Hattem
: Gerrit Valk's Bakkerij- en IJsmuseum
In Gerrit Valk's Bakkerij- en IJsmuseum kan je zien hoe vroeger brood werd gebakken en aan huis bezorgd. Ook is een gedeelte ingericht over de industriële bakkerij. De 'IJsfabriek' laat de geschiedenis zien van de ijsbereiding van het CARACO-IJS (tegenwoordig Ola/Hertog). Reclame en verpakkingsartikelen zijn op zolder ondergebracht.
Museum | Hellendoorn
: Bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater
Een Duyvekater is een zoetbrood dat alleen in de Zaanstreek wordt gebakken, vandaar de naam van dit bakkersmuseum. Het museum bestaat uit een bakkerswinkel met een negentiende eeuwse inrichting, een bakkerij met een authentieke oven en een woonhuis, natuurlijk in geheel Zaanse stijl.
Museum | Zaandam
: Bakkerij Museum Roggel
In de oude boerderij Marleetjeshof is het Bakkerij Museum Roggel gevestigd. Het museum toont de verzameling bakkerij- en winkelmaterialen van Sjra en Annie Derks die vanaf 1960 spullen hebben verzameld.
Museum | Roggel
: Bakkerijmuseum de Grenswachter
Dit museum bestaat uit een molen, een bakkerij en een oud winkeltje. Hierdoor is goed te zien hoe in vroeger tijden brood werd gemaakt en verkocht. Het is ook mogelijk zelf een broodje te bakken.
Museum | Luyksgestel
: Bakkerijmuseum Oosterhout
Dit bakkerijmuseum toont allerlei voorwerpen uit de geschiedenis van de bakkerij. Er is een bakkerswinkel ingericht in de stijl van honderd jaar geleden. Bovendien kan er nog zelf gebakken worden.
Museum | Oosterhout
: Museum Het Steenhuis
In de schuur van het laat-middeleeuwse steenhuis in Niebert is een museum ingericht dat laat zien hoe hier in de streek honderd jaar geleden werd gewerkt en geleefd. Er is een bakkerswinkel, een bakkerij, een oude kroeg, een kapperswinkel en nog meer.
Museum | Niebert
: Museummolen De Wachter
De molen is een museum over zowel molenmaken als het molenaarsvak. Er wordt nog steeds gemalen, zowel meel als specerijen. De producten van de molen worden verkocht in het bakkerswinkeltje en de de kruidenierswinkel die ook bij het museum horen.
Museum | Zuidlaren

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

Boektip

Meer geschiedenis? Kijk eens bij BOL.com naar dit boek:

Een bloedstollend verhaal over muiterij, waanzin en een strijd op leven en dood